Over mijn diensten

Oorzaken van een kalknagel

Een kalknagel kan ontstaan als de schimmel verder doordringt onder de nagel. Dat gebeurt sneller als de huid beschadigd of verweekt is. Bijvoorbeeld als je vaak vochtige voeten hebt. Ook als de nagel beschadigd is, kun je gevoeliger zijn voor een infectie. De schimmels die een kalknagel veroorzaken houden van vocht en warmte. Openbare douchruimtes en zwembaden zijn dan ook dé plekken om een schimmelinfectie op te lopen. Maar ook krappe, benauwde, warme schoenen vormen de ideale woonplaats voor huidschimmel Je herkent een schimmelinfectie in de nagel aan de volgende symptomen: De aangetaste nagel krijgt een andere kleur. Meestal verkleuren eerst de randen, daarna verkleurt vaak ook de rest van de nagel. De nagel kan wit, geelwit, bruin of zelfs groenig verkleuren. De structuur van de nagel verandert. Vaak zijn kalknagels dikker en brokkelig. Ze zijn daardoor soms wat lastiger te knippen. De nagel kan ook loslaten, hoewel dit niet altijd gebeurt

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn of eeltpit bestaat uit eelt. Door druk op de huid van buitenaf gaat de huid eelt vormen als een soort bescherming. Als dit heel lokaal is, krijg je een eeltbultje. Soms groeit dit eelt in een soort kegeltje naar binnen toe en kan dan behoorlijk pijn doen.

Symptomen van een likdoorn

Een likdoorn is meestal een rond eeltplekje van een aantal millimeter groot. De kleur van een likdoorn kan wit, geel, grijs of bruin zijn, dit is afhankelijk van je eigen huidskleur. Een likdoorn heeft een duidelijk hard middelpunt. Ook heeft een likdoorn soms een zwart puntje in het midden. Dit zwarte puntje is de naar binnen gegroeide eelt in de vorm van een kegeltje/punt. Wanneer je op een likdoorn drukt, kun je een stekende, scherpe pijn voelen. Een likdoorn zit vaak op of rondom de tenen, dicht tegen het bot aan.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, dit is de bovenste laag van de opperhuid die bestaat uit dode huidcellen. Deze eeltlaag beschermt als het ware de huid. Eelt komt op plekken voor waar veel druk of wrijving op de huid ontstaat. Wanneer op een bepaalde plek op de voet de druk te hoog wordt, ontstaat een extra dikke eeltlaag, die zich vormt tot een likdoorn. Deze verhoogde druk zorgt er ook voor dat het eelt naar binnen groeit, wat erg veel pijn kan doen. De een heeft wat sneller last van likdoorns dan een ander.

Wat is een hamerteen?

Likdoorns ontstaan zoals gezegd door druk. Meestal door een te strak zittende schoen. Daardoor vind je likdoorns meestal boven op de tenen of aan de buitenkant van de kleine teen en soms ook onder de voet. Ook mensen met een afwijkende stand van de voeten of tenen, zoals een hamerteen, of een naar binnen gedraaide teen, oftewel hallux valgus hebben vaak last van likdoorns. Hamertenen ontstaan doordat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn. Bij hamertenen ontstaan er vaak pijnlijke eeltplekken op de tenen tussen het eerste en tweede kootje door het contact met de schoen.

Scheefstaande grote teen

En een scheefstaande grote teen of hallux valgus? Vaak is het een kwestie van aanleg of erfelijkheid of je een scheefstaande grote teen hebt of krijgt. Al lijkt het erop dat ook bij dit probleem het dragen van te smalle schoenen een rol speelt

Wat zijn de hielkloven?

Een gezonde voethuid is elastisch en beweegt mee met de bewegingen van je voet. Een droge huid is stugger kan het gewicht van je lichaam tijdens het lopen of staan niet goed opvangen. De droge huid barst als het ware open. Er ontstaan verticale scheurtjes in de dikke eeltlaag van je hielen

Dit zijn de symptomen van hielkloven:

• diepe groeven in de huid rond de hiel • de groeven voelen pijnlijk aan • de groeven jeuken • er kunnen bloed en ontstekingen ontstaan

Twee soorten kloven:

Droge kloven aan de hiel, die ontstaan door verminderde talgafscheiding en beperkte transpiratievorming aan de hiel, is één vorm van hielkloven. Daarnaast bestaan er ook vochtige kloven tussen, over en onder je tenen. Deze ontstaan door een verweekte huid bij overmatige transpiratie óf langdurig contact met water. Schimmelinfectie is de voornaamste oorzaak van deze variant van kloven.

Behandeling van droge kloven:

Als pedicure kan ik je vaak gemakkelijk van kloven afhelpen.’ Bij droge kloven is de behandeling erop gericht om zoveel mogelijk overmatig eelt te verwijderen. Denk hierbij voornamelijk aan het eelt dat zich vormt bij de randjes van de kloven. Door eelt te verwijderen, kan de elasticiteit van de huid zich herstellen. Hierdoor zal de genezing sneller gaan.

Behandeling van vochtige kloven:

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht om zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Als de infecties in een vergevorderd stadium zijn, zal de pedicure je naar de huisarts verwijzen. Soms worden antidrukmiddelen of orthesen aangebracht om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor kloven minder snel opnieuw kunnen ontstaan.

Aantal tips opgesteld die je kunnen helpen kloven te voorkomen.

1. Om vochtige kloven te voorkomen is het belangrijk dat je je voeten zo droog mogelijk houdt en áltijd goed je tenen afdroogt. Vergeet de stukjes huid tussen de tenen niet! 2 Verzorg kleine wondjes meteen. De pedicure kan je advies geven wat betreft producten voor thuisgebruik. 3. Over het algemeen geldt: goede verzorging verkleint de kans op hielkloven aanzienlijk. Laat je over de juiste producten adviseren door de pedicure en gebruik de producten structureel. Voorkomen is immers beter dan genezen

Waarom kan ik jouw helpen?

Heb jij last van je voeten? Dan kun je bij mij terecht voor professionele voetverzorging. Maar ook als je geen problemen hebt met je voeten ben je van harte welkom voor een voetbehandeling.

U kunt ook bij mij terecht voor..

Behandelen van ingegroeide nagels

UNGUIS INCARNATUS

Verwijderen van likdoorns

CLAVUS

Behandelen van kloven

Behandelen van eelt

Behandelen van kalknagels